Interessen for å gå topptur vinterstid har eksplodert de siste fem årene. Antall deltakere på topptursamlinger, skicamper, skredkurs og guidede turer over hele landet har økt betraktelig.
Toppturer krever at du er i bra fysisk form, og har et minimum av skiferdigheter. Man bruker enten alpine turski (randoneeski) eller telemarkski. Er du snowboarder anbefales splitboard, eventuelt truger. Gode feller legges under skiene på turen oppover.
På topptursamlinger og på guidede turer kreves det at du har toppturski / randoneeski / telemarkski, splitboard med skifeller eller vanlig snowboard men da må du ha truger i tillegg.
For å være med på topptur bør man ha kunnskap om valg av riktig utstyr.
På toppturer så befinner du deg i en oppoverbakke kanskje 95% av tiden. Derfor synes jeg vekt av utstyret er et utrolig viktig kriterium.
Fokuser på de 3 tingene for toppturer:
ultralette ski, bindinger og støvler til oppoverbakker
allroundegenskaper
fokus på nedoveregenskaper
I jungelen av utstyr er det veldig bred utvalg av forskjellige typer ski: allmountainski, telemark, alpint, randonneski, freerideski, twintipski park, twintipski pudder, carvingski.
Det er bare å velge og vrake etter dine ønsker og behov.
Jeg er ikke ute etter å reklamere for bestemte produkter men er ute etter egenskaper for oppoverturer for at toppturer skal nytes maksimalt med fornøyelse uten at det skal være blodslit.
Sammenlikning mellom freerideski og en toppturski er dumt!
Randoneeski / Telemarkski / Toppturski tilhører i samme kategori mens Freerideski tilhører en annen kategori.
Freerideski eller Allmountainski er for allsidige folk som vil kjøre over alt. Hardpakket eller løssnø, i preparerte bakker eller rett ned fra fjellet.
Før man kjøper freerideski må man bestemme for hvilke kjøreegenskaper man ønsker. Man kan kjøpe freerideski med telemark binding, randonee binding vanlig slalom binding, binding med gåfunksjon (gåmodus). Skal man benytte freeride ski i heisanlegget så holder det med vanlige slalom bindinger da det er billigere.
Ønsker man å gå i fjellet med freeride ski er det VEKT man må tenke på. For det blir fort tungt. Noen velger lette freerideski og lette bindinger for å ha på ryggen pluss støvler for bare å gå oppover og deretter suse ned i løssnø, eller velge freeride med gåmodus der man kan gå oppover i fjellet med ski på beina med skifeller.
Freeride ski med Dynafit bindinger og støvler utgjør vekten veldig lav, da dynafit bindinger utgjør bare 341 gram pr binding. Man må tenke på å legge vekt på om man skal bruke bindingene og støvler til å gå like mye opp og kjøre like mye ned. Med Marker Baron/Duke bindinger er det noe tyngre, ca 2200 g/paret eller mer men da er det gode egenskaper både for oppover bakke og gode egenskaper for nedoverkjøring både på løssnø og i skibakken.
Jeg valgte allround Marker binding da jeg vil kunne både gå oppover og kjøre nedover både på løssnø og i skianlegget. Også valgte jeg skiene som er 92 mm bredde slik jeg kan mestre i skibakkene også. Mine ski og bindinger er til heisbasert pudder eller til pudder dagene i skogen hvor mye kjøring går i lek. Så vekten betyr ikke så mye.
Noen velger freeride ski som er fra 92-132 mm som er mest egnet kun for bare løssnø kjøring.
Randoneeski/Toppturski/Telemarkski er for toppturer. Turfokuserte toppturister setter lav vekt og ypperlige oppturegenskaper høyest.
Man finner fra det letteste av det lette med eksepsjonelt bra egenskaper for oppoverturen, til bredere modeller med svært gode egenskaper for nedoverturen. De egner seg for både randonnebindinger og telemarkbindinger.
Letteste ski er ca 1100-1200 gram per ski, Dynafit randonnebindinger 341 gram pr binding, og randonnestøvel får man til ca 1100 gram per støvel.
Et unikt og smidig valg for deg som vil utfordre lange distanser og mange høydemeter. Også på turer med klatring vil du ha fordel av den lave vekten, og den korte sålen som er perfekt kompatibel med stegjern.
Totalt med ski, binding og støvel utgjør vekten på ca 2500 gram pr ben og det er veldig lavt i forhold til andre typer ski, bindinger og støvler som utgjør ca 4-6000 gram pr ben.
Det er noe å tenke på.
Håper jeg kan oppfordre flere til å være med på toppturer :-)
Jeg drømmer om å kjøre off piste en dag!!!
SvarSlettVelkommen etter :-) "Drømmen min ble realisert" kommer i neste blogg :-)
SvarSlett