onsdag 9. november 2011

Snowboard på fjellet

Topptur med truger eller splitboard

Snart er det vinter og jeg planlegger toppturer på snowboard. Utfordringen er å velge riktig utstyr. Man velger etter hvilke behov man har og hva målet er med turer. Man må bare prøve seg frem med forskjellige utstyr og få ulike erfaringer. Folk har forskjellige erfaringer og meninger om utstyr. Jeg har hentet inn informasjon om splitboard og hva en har erfart med splitboard på toppturer som vises lenger ned på siden. Jeg vurderer om jeg skal skaffe splitboard og bindinger til dette eller dele brettet mitt i 2 og kun skaffe bindinger. Men først skal jeg prøve med truger og komme med mine erfaringer på bloggen senere.


Truger

Jeg har kjøpt truger som vist på bildet.
De benyttes på toppturer der man går på truger opp, og står på snøbrettet ned.
Det blir spennende å prøve disse trugene på toppturer.









Splitboard                  

Ski er laget for å gå. Snowboard for å kjøre. Derfor er det enkelt og moro å kjøre brett, mens det er verre i motbakke. Heldigvis er problemet løst. I alle fall nesten.

På ski står en med beina parallelt og er i utgangspunktet ustø i fartsretninga. Slalåmteknikken løser dette med fast hæl og stive støvler. På telemark blir ein stabil ved å sette en fot fram, og i senere tid med støtte i utstyret.
På brett står en sjøbein. Det gir enorm stabilitet i fartsretninga, mens sidevegen er grei. - En sykkel velter ikke i fart. I løsssnø løfter det store arealet brettet, og en får følelsen av å sveve. På skare og skavlete føre er det ikke like moro, men på gjennombruddsføre kan en oftest kjøre greit der en ville hatt det fælt på ski.
Med litt hjelp lærer en det grunnleggende på en dag, og så er en i gang. Fjellfolk blir fort lei avskitrekk, så det går ikke lenge før en vil ha med brettet til fjells. Dessverre kommer en ikke langt med begge beina fastspent. Det har dukket opp svært variable løsninger på dette. Etterhvert er det splitboard som dominerer.
Splitboard er snowboard som værtt delt i to og brukt som ski opp. På toppen setter en sammen delene og monterer bindingene på tvers. Voile var først ute. Løsningen dems er enkel, og flere produsenter har samlet seg om denne. En av fordelene er at alle slags bindinger passer. Burton lagde sitt eget system, men det slo ikke an, og de leverer nå med Voile systemet. (Ikke i Norge?)
Handel
Gå ikke til en sportsforretning. De vil ikke ane hva du snakker om. 
Uhrweder Sport er importør for Voile. Utenlandske webshopper fungerer også veldig greit.
Voile Splitboard er "opphavet". Godt system som nettsida forklarer svært bra. - Har også rimelige "split-kit" for ombygging av vanlige brett. - Det fungerer godt, men kjøp "snowboardfeller" samtidig.


Prior Snowboards har godt rykte og godt utvalg innen splitboard. Bruker Voile system.

Bombersplitboards.com og Splitboard.com er nyttige sider, med diskusjonsforum. Webshop med Voile og Prior, pluss solide bindinger fra Bomber, som har bakgrunn i racing snowboard.

Telemark-Pyrenees har Voile Splitboard og godt utvalg av alt skiutstyr ++. Svært bra service og ganske rimelig. Her finner du sko mm. Eller truger hvis du vil bruke vanlig snowboard.

Ting som ikke fungerer så bra..

Den første sesongen gikk en til fots, med teleskopstaver og brettet på ryggsekken. Det kan gå bra, men vanligvis er det et blodslit og en når bokstavelig talt skifolket til knea. Og softboots kan trekke enorme mengder vann. Dette gikk ikke, gleda over nedturen kunne ikke kompensere for slitet opp.
Det neste var truger. Moderne truger har hælstøtte og brodder. De er lette og effektive så lenge snøen ikke er for dyp, eller bakken for bratt. Ned igjen henger de på sekken sammen med stavene. Men du blir ikke populær hvis du tråkker i skispora, og det kan være tungt å alltid tråkke sitt eget spor.
Så ski er lurt. Oppover. Derfor var neste trinn "Clicker approach skis". Dette er korte ski som du stapper i sekken på nedtur. Et klar fremskritt. På godt føre var de lette å gå med, og en kan bruke skisporet. - Men i dypsnø gikk de små skia rett ned, og de flotte turene i pudder var et blodslit. Støvlene trakk vann og varte bare to sesonger.

Dette fungerer

En bør ha sko som er vanntette, tåler slitasje, har kantgrep og tar stejern. Altså skisko, og helst randonné. De lette Scarpa F1 funker fint, det gjør visst lette Dynafit-sko også. 
Så må en ha bindinger. En kan montere alle slags bindinger på "Voile Universal Slider Track". Step-in er bra. Ganske lett, solid og passer på plaststøvler. Voile Mountain Plate er OK, Bomber splitboard binding er meget bra.







En får ferdig Splitboard, inkludert feller og frakt for 7-8000,- men har en et vanlig brett kan en spare penger ved å kjøpe Voile ”split-kit”. Det er drastisk å sette saga i brettet, men det fungerer. Brettet blir litt mykere etter saging, men dette fungerer. Husk å kjøpe feller samtidig.
 Det kan være trasig å gå i sidehelling med 15 cm breie ski, så på hardt føre er det ofte best å gå rett opp. Dette leketøyet er lettere enn kraftig skiutstyr, så det fungerer på topptur. - Men bruk ski hvis der er særlig flater eller motbakker på hjemveien...


















2 kommentarer:

  1. Ah bra du forklarer. Ser for meg skikkelige turer på fjellet ala 10 timer....+ løssnø. Nice forklart :)

    SvarSlett